Αυτόνομο σύστημα

Τα αυτόνομα συστήματα απευθύνονται σε εφαρμογές που είναι εκτός κεντρικού δικτύου, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές. Συγκεκριμένα, τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι μία πολύ αξιόπιστη λύση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών κάποιας οικίας ή κάποιου χώρου γενικότερα, όλο το 24ωρο, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

 Κατά την διάρκεια της ημέρας τα φωτοβολταϊκά πάνελ συλλέγουν ηλιακό φώς, το μετατρέπουν σε ηλεκτρικό ρεύμα και είτε το παρέχουν για άμεση κατανάλωση ή το αποθηκεύουν στις μπαταρίες. Σε αυτού του είδους τα συστήματα χρησιμοποιείται μία συσκευή που ονομάζεται ρυθμιστής φόρτισης, η οποία φροντίζει να φορτίζονται σωστά οι μπαταρίες και επιμηκύνει την διάρκεια ζωής τους, προστατεύοντας τις από υπερφόρτιση ή από την ολική τους αποφόρτιση. Οι μπαταρίες με την σειρά τους μας προμηθεύουν με ηλεκτρισμό όταν ζητηθεί και ενώ είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτούν μία περιοδική συντήρηση. Μοιάζουν με τις μπαταρίες των αυτοκινήτων, αλλά τα υγρά τους πρέπει να ελέγχονται περιοδικά και πρέπει να προστατεύονται από υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες. Η ποσότητα του ηλεκτρικού ρεύματος που μπορούμε να απαιτήσουμε από αυτές τις ώρες που δεν υπάρχει ηλιοφάνεια καθορίζεται από την παραγωγή των φωτοβολταϊκών στοιχείων και το είδος / ποσότητα των μπαταριών. Η πρόσθεση επιπλέον μπαταριών και στοιχείων είναι εφικτή και απλή, αλλά ανεβάζει το κόστος της επένδυσής μας, για αυτό το λόγο πρέπει να γίνεται καλή μελέτη των ενεργειακών αναγκών πριν την εγκατάσταση του συστήματος, για τον ορισμό του αποδοτικότερου μεγέθους του συστήματος

Κατά τον σχεδιασμό ενός συστήματος ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη είναι οι μέρες αυτονομίας. Σε περίπτωση που επικρατεί συννεφιά, τα πάνελ δε θα παράγουν αρκετή ενέργεια για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών. Για τον λόγο αυτό, επιλέγονται συστήματα αυτονομίας κάποιων ημερών, ανάλογα με τη χρήση και τις απαιτήσεις του καταναλωτή. Σε περίπτωση, όπου για αρκετές μέρες επικρατεί συννεφιά και έχουμε μειωμένη παραγωγή ισχύος, υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης. Ο πρώτος είναι η οικονομία, δηλαδή να αποφεύγεται η άσκοπη κατανάλωση ενέργειας. Διαφορετικά, υπάρχει η λύση του υβριδικού συστήματος, δηλαδή κάποιας άλλης, παράλληλα συνδεδεμένης γεννήτριας (ανεμογεννήτρια ή συμβατική), η οποία θα μπορούσε να καλύψει τα όποια ενεργειακά κενά παρουσιαστούν.

Με ένα αυτόνομο σύστημα είναι κανείς ενεργειακά αυτόνομος και ανεξάρτητος από το δίκτυο. Για παράδειγμα, στην περίπτωση πτώσης τάσης ή αυξομειώσεων της τάσης δικτύου που μπορεί να αποδειχτούν καταστροφικές για ορισμένες ηλεκτρονικές συσκευές, ένα αυτόνομο σύστημα δεν επηρεάζεται καθόλου. Δε χρειάζεται να βρίσκεται κοντά σε γραμμή μεταφοράς του δικτύου ώστε να συνδεθεί. Γενικότερα για να συνδέσει κάποιος την οικία του με το δίκτυο, απαιτείται ένα σεβαστό ποσό, το οποίο αυξάνεται αρκετά όταν η γραμμή μεταφοράς βρίσκεται μακριά από την οικία και χρειάζεται τοποθέτηση κολώνας της Δ.Ε.Η. Είναι ιδανικό για μια απομακρυσμένη από το δίκτυο περιοχή. Επίσης, το οικονομικό όφελος είναι αρκετά μεγάλο, αφού καταργείται ο λογαριασμός της Δ.Ε.Η. Εκτός από την ισχύ που πλέον δεν αγοράζουμε από το δίκτυο, καταργείται και το πάγιο του λογαριασμού.Τέλος, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο κέρδος από μια αυτόνομη μονάδα είναι το οικολογικό. Η παραγόμενη ενέργεια, η ενέργεια που καταναλώνουμε είναι καθαρά οικολογική, καθώς δεν καταναλώνονται πρώτες ύλες αλλά ουσιαστικά μόνο ηλιακή ακτινοβολία.

Σαν εταιρεία, για να είμαστε ακριβείς απέναντι σας και να μπορέσουμε να σας εκδώσουμε μια προσφορά σύμφωνα με τις ανάγκες σας, χρειάζεται να μας κάνετε μια καταγραφή της ενεργειακής σας κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, μας εξυπηρετεί ιδιαιτέρως να γνωρίζουμε τα παρακάτω:

Ø      Τοποθεσία κατοικίας: Σε απομακρυσμένες περιοχές, το κόστος σύνδεσης είναι μεγάλο, ενώ σε κάποιες από αυτές η σύνδεση δεν είναι εφικτή. Συχνά, η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε τοπικό επίπεδο είναι πολύ φθηνότερη. Έτσι, κατά κανόνα τα φωτοβολταϊκά συστήματα που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα εξυπηρετούν απομονωμένες περιοχές, σε σημεία όπου δεν υπάρχει δίκτυο της ΔΕΗ επειδή στις περιπτώσεις αυτές η οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος είναι περισσότερο εμφανής. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η εναλλακτική λύση μιας συμβατικής ηλεκτρογεννήτριας αποδεικνύεται μακροπρόθεσμα εξαιρετικά ακριβή.

Ø      Είδος κατοικίας: Οι κατοικίες αναλόγως με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται έχουν διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες, άρα και διαφορετική κατανάλωση ηλεκτρισμού. Λογικό είναι ότι μια κατοικία που λειτουργεί σαν εξοχική, δηλαδή μόνο για κάποιους μήνες το χρόνο, θα έχει πολύ λιγότερες ανάγκες για ενέργεια, σε σχέση με μια μόνιμη κατοικία που θα έχει ακριβώς τις ίδιες συσκευές. Αντίστοιχα, αν οι ενεργειακές σας ανάγκες είναι πολύ μικρές ή αν χρειάζεστε ηλεκτρισμό περιστασιακά (π.χ. σε ένα εξοχικό) μπορεί να διαπιστώσετε ότι ένα φωτοβολταϊκό σύστημα σας εξυπηρετεί οικονομικά. Επίσης, μεγάλη διαφορά υπάρχει αν η κατανάλωση ενέργειας γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ή κυρίως νυχτερινές ώρες.

Ø      Οικιακές συσκευές: Από τα πλέον σηματικά στοιχεία είναι η γνώση των συσκευών που μας ενδιαφέρει να τροφοδοτήσουμε, η ποσότητα και η ενεργειακή τους κατανάλωση. Για λόγους απόδοσης και οικονομίας πάντως, δεν συνιστάται η χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την τροφοδότηση θερμικών ηλεκτρικών συσκευών, όπως κουζίνες, θερμοσίφωνες, ηλεκτρικά καλοριφέρ ή θερμοσυσσωρευτές. Για τις χρήσεις αυτές υπάρχουν πολύ οικονομικότερες λύσεις που δεν στηρίζονται καθόλου στον ηλεκτρισμό, όπως οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, ο ηλιακός κλιματισμός, οι κουζίνες ή τα συστήματα θέρμανσης φυσικού αερίου, υγραερίου κ.λπ. Από την άλλη πλευρά, ο φωτισμός με λάμπες εξοικονόμησης και η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών (υπολογιστές, ηχητικά συστήματα, ψυγεία, τηλεοράσεις, τηλεπικοινωνίες κτλ) αποτελούν ανάγκες που μπορούν να καλυφθούν εύκολα και οικονομικά με φωτοβολταϊκά συστήματα.

free joomla template
template JoomSpirit