NET-BILLING
Το νέο πρόγραμμα Net-Billing που έρχεται για να αντικαταστήσει το Net-metering
Το νέο πρόγραμμα Νet-Billing δίνει τη δυνατότητα στον αυτοπαραγωγό εγκαθιστώντας ένα Φωτοβολταϊκό Σύστημα να καταναλώνει την ενέργεια που παράγεται απο το σύστημα σε πραγματικό χρόνο αλλά και να διοχετεύουν το πλεόνασμα στο Δίκτυο επί πληρωμή.
To Net-Billing, που πρακτικά είναι ο συμψηφισμός λογαριασμών αγοράς και πώλησης ενέργειας, διαχωρίζει την παραγόμενη ενέργεια που καταναλώνεται σε πραγματικό χρόνο από τον χρήστη, σε αξία λιανικής τιμής, από την πλεονάζουσα ενέργεια που διοχετεύεται στο δίκτυο.
Ποιες τελικά είναι οι διαφορές μεταξύ Net-metering και Net-billing;
Βασική διαφορά είναι ότι ενώ το net-metering συμψηφίζονται οι κιλοβατώρες, στο net-billing συμψηφίζονται οι λογαριασμοί ρεύματος.
Δεύτερη σημαντική διαφορά είναι ότι στο net-billing συμψηφίζεται μόνο το ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας που καταναλώνεται από τον αυτοπαραγωγό σε πραγματικό χρόνο, ενώ ο ενεργειακός συμψηφισμός στο net-metering αφορά το σύνολο της παραγόμενης από το φωτοβολταικό σύστημα.
Άλλη βασική διαφορά μεταξύ των δύο προγραμμάτων: Στο net-metering, η παραγόμενη ενέργεια που δεν καταναλώνεται από τον αυτοπαραγωγό σε πραγματικό χρόνο εγχέεται στο δίκτυο όπου “αποθηκεύεται” για διάστημα έως και τριών ετών. Με την πάροδο της τριετίας γίνεται εκκαθάριση και τυχόν πλεόνασμα ενέργειας για τον καταναλωτή δεν αποζημιώνεται. Αντιθέτως, στο net-billing όλη η πλεονάζουσα ενέργεια εγχέεται στο δίκτυο και αποζημιώνεται.
Στο net-metering υπήρχε ανώτατο όριο ισχύος 10 kWp ανά παροχή για τον οικιακό τομέα και 100 kWp ανά παροχή για επιχειρήσεις, ενώ στο net-billing δεν υπάρχει όριο.
Για επιχειρήσεις δεν επιτρεπόταν το εικονικό net-metering. Αντιθέτως, το εικονικό net-billing (εικονικός ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός) θα μπορεί να γίνεται και από μία μόνο επιχείρηση ή και μέσω κάποιας Ενεργειακής Κοινότητας.
Σημαντικό το Net-Βilling για επιχειρήσεις
Με το καινούριο πρόγραμμα Net-Billing που αναμένεται σύντομα και θα αντικαταστήσει το Net-metering δεν θα υπάρχει ανώτατο όριο ισχύος για τις επιχειρήσεις
Αίρεται ο μέχρι πρότινος περιορισμός της πώλησης κατ’ ανώτατο ως 20% της ετησίως παραγόμενης ενέργειας για αυτοπαραγωγούς με ΑΠΕ.
Μια επιχείρηση μπορεί να κάνει virtual net-billing, είτε μόνη της, είτε συμμετέχοντας σε Ενεργειακή Κοινότητα. Στην περίπτωση του virtual net-billing, οι σταθμοί παραγωγής μπορούν να εγκαθίστανται σε οποιαδήποτε Περιφέρεια, ανεξαρτήτως πού βρίσκονται οι εγκαταστάσεις κατανάλωσης.
Αυτοκατανάλωση από κοινού
Τουλάχιστον δύο (2) αυτοκαταναλωτές που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο μπορούν να συμμετέχουν από κοινού σε δραστηριότητες και να ρυθμίζουν μεταξύ τους τον επιμερισμό της ενέργειας που παράγεται από τους σταθμούς τους, με την επιφύλαξη των εν ισχύι τελών δικτύου και άλλων σχετικών χρεώσεων, τελών, εισφορών και φόρων. Στον ενεργειακό συμψηφισμό, υπό το σχήμα της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, μπορούν να ενταχθούν και καταναλώσεις κοινοχρήστων σε κτίρια.
Ισχύς φωτοβολταϊκού σταθμού μέχρι και το εκατό τοις εκατό (100%) του αθροίσματος της συμφωνημένης ισχύος του συνόλου των προς συμψηφισμό καταναλώσεων, με ανώτατο όριο τα δέκα (10) κιλοβάτ (kW) ανά παροχή οικιακής κατανάλωσης και εκατό (100) κιλοβάτ (kW) ανά παροχή εμπορικής κατανάλωσης.
Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί συνδέονται ηλεκτρικά με αποκλειστική γραμμή διασύνδεσης με το κτίριο όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις κατανάλωσης των αυτοκαταναλωτών και συνδέονται στο Δίκτυο μέσω της παροχής του κτιρίου ή της πολυκατοικίας.
ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ;
Για οποιαδήποτε απορία, μη διαστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!